HTML

perubolivia

Útinapló a "születésnapi" túrámról

Friss topikok

  • franko: mi is most jöttünk haza, a magassági betegség kemény volt.. Hányinger, pánikroham a nonstop légszo... (2009.04.10. 19:17) Cuzco
  • baphomet: És a folytatás??? (2008.11.09. 02:47) Arequipa
  • lidi43: Hiába várom az utolsó jelentkezésedet,pedig a program szerint sok-sok élményben volt részetek.Váru... (2008.11.04. 20:07) Copacabana
  • ilonak: Szia! Érdeklődéssel (és persze kicsi irigységgel) olvasom a beszámolót. Egyelőre jobb és érzéklete... (2008.10.27. 09:57) Puno
  • lidi43: Sikerült regisztrálnom. Örülünk, hogy jól érzed magad, kíváncsian várjuk a további beszámolókat. P... (2008.10.23. 14:39) Ismet Cuzco

Linkblog

Arica fele

2008.10.31. 13:24 ariel21

A “sikeres” hataratkeles utan gyorsan lefenykepeztuk a Chunara toban idozo rozsaszinu, kecses flamingokat, illetve a kek vizben tukrozodo ikervulkanokat. A to a vilag legmagasabban fekvo tava, aminek kiterjedese akkora, hogy mar nem tengerszemnek nevezik, am a rengeteg orveny, es felszini hinar miatt egyatalan nem hajozhato. (a legmagasabban fekvo es hajozhato to, termeszetesen a Tititcaca)

Kisebb setakkal tarkitott, majd 7 oras utunk kozben kulonbozo alatokat, novenyeket kaphattunk lencsevegre.

 

 

 

 

 

 

 

 

4800 meteren a sziklakon lattunk vizkacsakat sutkerezni a napon, a zsombekos, lapos videken vigan legelesztek a lamak “vad” valtozatai a vikunyak. Mint megtudtuk evente ketszer nyirjak oket, s csak limitalt mennyisegu szort lehet felhasznalni, ezert olyan draga. A flamingokon kivul lattunk aprobb s nagyobb ragaozo madarakat illetve, akik csak trillaznak, de a beazonositasukra nem vallalkoznek.

Megalltunka 16 lelket szamlalo Parinacota nevu faluban is, ahova csak foldut visz, sajnos azonban a tobbszaz eves templomot  lakatkulcs hianyaban csak kivulrol jarhattuk korbe. (az or bacsi ep Aricaban volt)

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy kozeledtunk az ocean part fele csokkent a magassag s azzal egyutt lett mindannyiuk oromere melegebb.

A kamionos restiben zoldseglevest es sultcsirket/marhat rizzsel ettunk. (gondolhatjatok a higenes korulmenyeket…., szerencsere csak ket tarsunknak okozott kesobb paszaszokat)

Naplementekor ertuk el a kb. 2000 meteres magasagot, ahol mar a sivatagi tajat tarkitottak az oriasi “oszlop” kaktuszok. Ezek viszonylag nagy 20-30 cm vastag, oszlop szeru torzzsel rendelkeznek, rajta nagy tuskekkel, aminek belseje ureges es ebben taroljak a ket eso kozott az elteto nedvesseget. Ezert okozhatja a kaktusz halalat, ha letorik a tuskeiket. A “koronaja” girbe-gurba vekonyabb agakkal es azokon egyatalan nincsenek tuskek.

Kilenc utan pillantottuk meg Arica fenyeit, kiszallaskor persze nem vagott mellbe bennunket a hoseg, hisz ez a chilei “orok tavasz” varosa. Penzvaltas remenyeben kisetaltunk a foutcara, de cask a “falbol” kivett penzunkon “unnepeltuk” megerkezesunket ki-ki sorrel v. borral. v. szendviccsel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://perubolivia.blog.hu/api/trackback/id/tr22742260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása